10 януари 2018

2-1. Четене на електронни книги

Електронните книги очевидно не са отпечатани на хартия и нямат твърда корица. Те представляват един файл, информацията в който е подредена съгласно определен стандарт и съответно, този файл може да се отваря и чете на всяко електронно устройство, което е снабдено със съответен софтуер, "разбиращ" този стандарт. 

Файлови стандарти за електронни книги

Името на стандарта съгласно който е подредена информацията във файла се разпознава по последните няколко букви, намиращи се зад (т.е. вдясно от) точката в името на файла. Например .pdf, .epub, .fb2, .mobi.

pdf - означава portable document format и за него е характерно, че страниците винаги изглеждат по един и същи начин. Така, ако на екрана на лаптоп текста на документ изглежда добре, то на екрана на мобилен телефон същия текст ще бъде с много малки букви и труден за четене. И обратно, ако един pdf файл е направен а изглежда добре на 5 инчов екран на телефон, то този файл - разглеждан на компютър ще изглежда с неприлично голям шрифт на буквите.

При другите стандарти информацията се представя по-гъвкаво, т.е. може да изглежда добре на различни по размер екрани. Конкретният изглед, разбира се, зависи както от техническите характеристики на устройството, така и от използвания софтуер и неговите настройки.

Според Уикипедия (https://en.wikipedia.org/wiki/EPUB), epub e файлов формат за електронни книги с разширение .epub които могат да бъдат сваляни и четени на устройства като смартфони, таблети, компютри или електронни четци (e-readers). Това е технически стандарт публикуван от Международния форум за цифрови публикации (International Digital Publishing Forum, IDPF). Терминът е съкращение на electronuc publication (електронна публикация). epub стана официален стандарт на IDPF през септември 2007, като наследи предишния техен стандарт. 

Хардуер

При търсене в Google на думата "e-reader", излиза определението "Четците за електронни книги са мобилни устройства, предназначени за изобразяване на информация, предимно електронни книги. Те използват екрани от електронна хартия." 

Горното определение е малко заблуждаващо, защото електронните книги могат да бъдат четени не само на предназначен за това таблет (четец), а и на всяко електронно устройство - таблет, смартфон, лаптоп или стационарен компютър, на който има инсталиран съответен софтуер, който може да чете и показва електронни книги.



Софтуер за четене на електронни книги на различни устройства и операционни системи

По долу са изброени няколко инструмента за безплатно четене на електронни книги, но има и много други варианти.
  1. На компютър (лаптоп), към браузъра Google Chrome може да се инсталира разширение за четене на .epub книги. В магазина на Google Chrome: chrome.google.com/webstore/ потърсете "epub reader" и инсталирайте разширението "EPUBReader". В горния десен ъгъл на екрана (на Chrome) ще се появи икона на книга, през която намираме и отваряме EPUB книги.
  2. На компютър (лаптоп), към браузъра Mozilla Firefox може да се инсталира разширение за четене на .epub книги. От менюто на Firefox (горе вдясно) изберете "Добавки" и след това "Разширения". Потърсете "epub reader" и инсталирайте "EPUBReader" или друга добавка.
  3. Microsoft Edge е браузър, който е част от Windows 10 но може да показва .epub книги. 
  4. IceCream Ebook Reader (за PC с Windows) е безплатен четец за книги в различни формати. https://icecreamapps.com/Ebook-Reader/
  5. За таблети и смартфони с Андроид, влезте в Google Play и потърсете "четец за книги" или "ebook reader". Инсталирайте някое приложение. Аз използвам "eReader Prestigio".
  6.  Ако използвате устройство от Apple на което няма инсталиран "ebook reader", потърсете такъв в App Store.
Възможно е различните приложения да работят по различен начин или безплатните варианти да работят с различно количество реклами.